Refik Halit Karay´ın "ÇANKAYA" adlı kitabını okumanı öneririm.
Kitabın satır aralarında bazı sorularının cevaplarını bulabilirsin.
Yöneticilere baskı teklifin çok demokratik, ama yeterli değil. (1) Kuran´nın kötü veya zalim yöneticilere itaat etme/etmeme konusunda ne emrettiğine bakacaksın, (2) Atatürk´ün benzer zor durumda - tam da Kuranın emrine uygun olarak- probleme nasıl yaklaştığını öğreneceksin, sonra da (3) Ata´ya dinsiz diyenlerin kendilerinin gerçekten Allah yolunda olup olmadıklarını düşüneceksin.
Umarım baskıyı sadece sözde baskı olarak algılamamışsındır. Baskının çok çeşidi mevcut. En iyisi de elimizde olan gücün farkına varmamız. Yani bizim çoğunlukta olan halk olduğumuz olnarın ise bize "hizmet" etmek için orada bulunduğunu göstermektir. Refik Halit Karay´ın "ÇANKAYA" kitabını bilirim.
Bende sana bir öneride bulunayım:
Aziz Nesin "türk milletinin %60 ı aptaldır" açıklamasını nasıl yapmıştır bilir misin bilemiyorum.
"Aziz Nesin’in yaklaşık 20 yıldır tartışılan... “Türklerin yüzde 60’ı aptaldır” çıkışı da... Yine 1982 Anayasa Referandumu’na dayanır. Tıpkı Müjdat Gezen’in yıllar sonra anlattığı gibi:
“İzmir Torba’da şenlik vardı, İlhan Selçuk ve Aziz Nesin’le birlikte bir panele katılmıştık. Panelin konusu mizahtı. Birisi kalktı ‘Nasrettin Hoca’nın torunları olarak zeki insanlarız değil mi?” diye sordu Aziz Nesin’e. O da ‘Yüzde 60’ı aptaldır’ dedi. Herkes alkışladı. Sonra kuliste kendisine sordum neden böyle bir şey söylediğini. O da ‘Evladım, yüzde 92 diyecektim dilim varmadı’ dedi. O zaman referandum yapılmıştı ve oy verenlerin yüzde 92’si Kenan Evren’e oy vermişti. Bu söz oradan kaldı.”
Bir başka okumanı önereceğim metinde Atatürk´ün Bursa nutkudur, Bursa´da türkçe ezan okunduğu için isyan çıktı sözleri üzerine Bursa´ya gelen ve ortada böyle birşey olmadığını gören Atatürk´ün nutkudur (kimileri bunun hiç yapılmamış bir konuşma olduğunuda söyler ,ama neyse);
“Türk genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir. Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, ‘Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır.’ demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Polis gelecek, asıl suçluları bırakıp, suçlu diye onu yakalayacaktır. Genç, ‘Polis henüz devrim ve cumhuriyetin polisi değildir.’ diye düşünecek, ama hiç bir zaman yalvarmayacaktır. Mahkeme onu yargılayacaktır. Yine düşünecek, ‘Demek adliyeyi ıslah etmek, rejime göre düzenlemek lazım.’ diyecek.
Onu hapse atacaklar. Yasal yollarla karşı çıkışlarda bulunmakla birlikte bana, başbakana ve meclise telgraflar yağdırıp, haklı ve suçsuz olduğu için salıverilmesine çalışılmasını, kayrılmasını istemeyecek. Diyecek ki, ‘Ben inanç ve kanaatimin gereğini yaptım. Araya girişimde ve eylemimde haklıyım. Eğer buraya haksız olarak gelmişsem, bu haksızlığı ortaya koyan neden ve etkenleri düzeltmek de benim görevimdir.’
İşte benim anladığım Türk genci ve Türk gençliği!”
Ben bundan şunu anlıyorum, adam haklı, çünkü bizler denilen kadar aptalız ve bu yönetimi değiştirmek için birşey yapmıyoruz. Nedenide 1980 sonrasında -tabi bunun önceside var- soru sormayı,doğruyu aramayı unuttuk. Yabancı sigara,fast-food ve tv kanallarıyla embesilleştirilen bir halkımız oldu. Onları yargılayamam zira verileni aldılar.Her zaman yaptıkları gibi. Çünkü onlara düşünmeyi öğretecek/telkin edecek adam 1938´de vefat etti.
Sonrasında gelenlerin hepside siz düşünmeyin, biz sizin yerinize onuda yaparız dediler. Teba zihniyeti yüzyıllardır kanına işlemiş "çalışkan" milletimizde eyvallah dedi. Bizede demokrasimizin ruhuna 3 kulhuvallah 1 elham okumak kaldı 
Yada 3:1 kaldı diyelim daha anlamlı olur, tövbe,tövbe desek iyi olur bundan sonrada 
Kuran´da yazılanları anlamlandırmak/meal yazmak konusunda bile kavga eden ilahiyat profesörleri varken sen bu ülkenin siyasetçilerinden/politikacılarından/yobazlarından Kuran´ı doğru anlamalarını nasıl beklersin hemde o küçücük bıngıldaklarıyla Çok iyimsersin, ki bu çok güzel birşey Ben bayağı negatif düşünür olmuşum, şu yazdıklarımı okuyunca tekrar farkına vardım. Bir kahve içeyimde sinirlerim yatışsın,nötrleşelim 
Hoşçakalın
Edited (9/11/2012) by ferdinand
|