Protest music after the Coup (12 September 198 -III
Last two weeks, I investigated the history of the protest music in Anatolia and I looked at the evolution of the rebellious songs in the context of folk singers. Then, while I categorized the protest music forms into two different categories, I started to tell about "singers who had revolutionary rhetoric and using the traditional folk music as their foundation" with Ahmet Kaya and Grup Yorum. This week I will continue with the names that can be added to the the came category, despite having some differences.
I should say first of all: the names I am giving would stand up amongst the revolutionist singers during that period. Others, very similar to those two, did not make to the large crowd of people and span into the time as much as they did. But during the bombardment of ´unique music´ from Unkapani -the pace where Turkish music industry lives´, we met very valuable singers, listened to very beautiful albums. Lets talk about them as long as we have enough space here today.
Arif Kemal : When he released the album, ´Red Turkuleri-1´(-Rejection songs-1), he was mentioned as ´he is a new Ahmet Kaya´. But in fact, Ahmet Kaya was a mad Anatolian breed; and unrefined rebel, he was "brother Ahmet". On the other hand, Arif Kemal was a naive, a calm opposition who was staying within the limits of his academic music education. The album was really beautiful. The songs "Gece gelen konuk" - guest who came at night- from Yağmur Atsız and "Bu ask Burada biter"-this love finishes here- from Ataol Behramoglu, with Arif Kemal´s brilliant compositions were in this album. The strong songs like Lyric-composition from Kemal himself "Vururlar, Asma Altı, "Öfkem" and lyrics from Kenan Ercan "Kanayan" were extra delights. In fact, red Turkuleri was a collection project in which each album would be given to a different singer. But because of Arif Kemal´s performance, they continued the series with him but unfortunately with its unflattering songs and specially with its crappy arrangements they released Red Turkuleri-2 . Then fortunately a few months later, came Red Türküleri-3, containing very beautiful songs: The song "Asıl Adalet" removed the disappointment. Musical touches of master composer, Tugrul Karatas, were obvious in the album in which lyrics of Nâzım Hikmet, Paul Éluard, Bertolt Brecht and Hasan Hüseyin Korkmazgil were used. Arif Kemal who did not make another album after Red Türküleri-4 which was consist of concert recordings, have been a music teacher abroad for a long time. I hope the singer Arif Kemal whose real name is Arif Karakale, comes back to his country soon and makes Red Türküleri-5, not depraving us from his talents any longer.
Haluk Özkan: We met him with "Vira Bismillah". Then we loved him with two magnificent albums called "Dost Dost İlle Kavga"and "İdam Gecesi". The singer who gave life to beautiful compositions with his extraordinary voice, he showed a rebellious posture with his albums during 1980s. He changed his tone with the album ´Deli Sevda´. But again he did lovely works, in fact with his second tune, he become more famous. The singer released the album ´Mutlu Aşk Yoktur ´ in 2011.
Grup Merhaba: Consisting of the names Cem Doğan, Göksun Doğan, who also worked for Ezginin Gunlugu, Varol Bulut, Birsel Acar ve Ali Bülbül, the group´s album Memleketim is for archiving. The song made by Cem Doğan for the poem ´Acıyı Bal Eyledik´ from Hasan Hüseyin Korkmazgil is an amazing composition. The album also contains the beautiful songs like Ertuğrul Ağıtı, Memleketim, Ağıt and Ne Fayda. Unfortunately the group could not repeat the same performance after the first album and split.
Ferhat Tunç : the singer, who made the album with Kizilirmak, called ´Bu Yürek Bu Sevda Var İken´ which himself referred as ´carrying the signs of objections to coup of 1980´, in germany -where he went in 1979- made his name known to the large crowd with the album ´Vurgunum Hasretine´ , released in 1986. The songs Kerem Gibi, Vurgunum Hasretine, Söyleyin Ağlamasınlar and Birleşir Ellerimiz were loved very much. The singer who continued with the albums, Ay Işığı, Yana Yana and Yaşam Direnmektir, got some negative reaction from his loyal listeners because he changed his direction during the period while he worked with Prestij Müzik . Fehat Tunch who made 20 albums and still continues with his music, explained his philosophy as ´life is resisting´ in an interview he gave to daily Taraf´s "20 questions" section.
Grup Baran: They almost exploded with the album Yediveren in the end of 80s. The song, Istanbul, lyrics from Vedat Türkali , entered amongst the classics in this type of music. But after releasing their second album ´Kuytuda Başak´ they split and the founder of the group Onur Akin started to work by himself.
Gülhan: Gulhan Tabak who used his first name in his albums, he had quite a good number of listeners with the albums Çiçek Annem and Gözyaşları da Çiçek Açar. I don´t know the first one but Gözyaşları da Çiçek Açar was a lovely album. Especially the song which gave the name to the album, was so intense that it could make a mess out you.
Hasret Gültekin: he realesed his album, Gün Olaydı , when he was only 16. The singer who then, made the album Rüzgârın Kanatları too, kept singing with his beautiful voice until he got murdered in Hotel Madımak in July 1993.
The source: http://www.taraf.com.tr/hakan-tore/makale-12-eylul-sonrasi-muhalif-muzik-3.htm
Önceki iki hafta, Anadolu’da muhalif müziğin geçmişini incelemiş; ozanlar ve kentli ozanlar bahsinde isyankâr türkülerin evrimini ele almıştım. Sonrasında 80’li yıllarda ortaya çıkan protest akımı iki sınıfa ayırarak, “temeli halk müziği olan, devrimci söyleme sahip sanatçılar”ı anlatmaya Ahmet Kaya ve Grup Yorum ile başlamıştım. Bu hafta, bazı farklılıklarına rağmen aynı kategoriye dâhil edilebilecek isimlerle devam edeceğim.
Öncelikle şunu söylemek lazım: Dönemin devrimci sanatçıları arasında, yukarıda ismini andıklarım başka bir yerde durur. İkisinin çağdaşları, onlar kadar geniş kitlelere ve zamana yayılamadı. Lakin Unkapanı’nın “özgün müzik” bombardımanı arasında çok değerli sanatçılarla tanıştık, çok güzel albümler dinledik. Yerimiz yettiğince onlardan bahsedelim…
» Arif Kemal: 1987’de Red Türküleri-1 adlı albüm yayınlandığında “İşte yeni Ahmet Kaya” denmişti. Oysa Ahmet Kaya “deli” bir Anadolu çocuğuydu; dobra isyankârdı, “Ahmet Abi” idi; Arif Kemal ise naif, akademik müzik eğitiminin çizdiği sınırlar içinde sakin bir muhalifti. Albüm gerçekten çok güzeldi. Yağmur Atsız’ın Gece Gelen Konuk ve Ataol Behramoğlu’nun Bu Aşk Burada Biter şiirleri, Arif Kemal’in enfes besteleriyle bu albümde yer alıyordu. Söz-müziği Kemal’e ait olan Vururlar, Asma Altı, Öfkem ve sözlerini Kenan Ercan’ın yazdığı Kanayan gibi güçlü şarkılar da cabası. Aslında Red Türküleri, her albümünde başka bir sanatçıya yer verilmesi planlanan bir koleksiyon projesiydi. Lakin Arif Kemal’in performansı üzerine seriye onunla devam edildi ve maalesef şarkılarıyla, ama özellikle düzenlemeleriyle pek de parlak olmayan Red Türküleri-2 yayınlandı. Neyse ki birkaç ay sonra, çok güzel parçalar barındıran Red Türküleri-3: Asıl Adalet o hayal kırıklığını dağıttı. Nâzım Hikmet, Paul Éluard, Bertolt Brecht ve Hasan Hüseyin Korkmazgil şiirlerinin kullanıldığı albümde usta kompozitör Tuğrul Karataş’ın müzikal dokunuşları kendini belli ediyordu. Konser kayıtlarından oluşan Red Türküleri-4’ten sonra albüm yapmayan Arif Kemal, uzun süredir yurtdışında müzik öğretmenliği yapıyor. Asıl adıArif Karakale olan sanatçı umarım en yakın zamanda memlekete döner ve bestecilik yeteneğinden bizi daha fazla mahrum etmeyerek Red Türküleri-5’i çıkarır.
» Haluk Özkan: Onu Vira Bismillah ile tanıdık. Ardından gelen Dost Dost İlle Kavga ve İdam Gecesi adlı iki muhteşem albümle çok sevdik. Güzel bestelerine olağanüstü sesiyle hayat veren sanatçı, 80’li yıllarda yaptığı albümlerde protest bir duruş sergiliyordu. 1994’te yayınlanan Deli Sevda ile birlikte üslubunu değiştirdi. Ama yine güzel işlere imza attı, hatta ikinci döneminde daha tanınır hâle geldi. Sanatçı en son 2011 tarihli Mutlu Aşk Yoktur adlı albümü çıkardı.
» Grup Merhaba: Ezginin Günlüğü ile de çalışmış olan Cem Doğan ile Göksun Doğan, Varol Bulut, Birsel Acar ve Ali Bülbül’den oluşan grubun Memleketim adlı albümü arşivliktir. Cem Doğan’ın, Hasan Hüseyin Korkmazgil’in Acıyı Bal Eyledik şiirine yaptığı beste harikadır. Albümde ayrıca Ertuğrul Ağıtı, Memleketim, Ağıt ve Ne Fayda gibi çok güzel şarkılar vardır. Grup, ne yazık ki sonrasında ilk albümün performansını yineleyememiş ve dağılmıştır.
» Ferhat Tunç: 1979 yılında gittiği Almanya’da Kızılırmak ve kendisinin “12 Eylül’e itirazın izlerini taşıyor” dediği Bu Yürek Bu Sevda Var İken adlı albümleri hazırlayan sanatçı, adını geniş kitlelere 1986 yılında yayınlanan Vurgunum Hasretine ile duyurdu. Albümde yer alanKerem Gibi, Vurgunum Hasretine, Söyleyin Ağlamasınlar ve Birleşir Ellerimiz çok sevildi. Ay Işığı Yana Yana ve Yaşam Direnmektir albümleriyle yoluna devam eden sanatçı, Prestij Müzik ile çalıştığı dönemde çizgisinden kaydığı gerekçesiyle sadık dinleyicilerinin tepkisini çekti. 20 albüme imza atan ve müzik çalışmalarını sürdüren Ferhat Tunç, Taraf’ın “20 Soru” köşesi için verdiği röportajda hayat felsefesini “yaşamak direnmektir” olarak açıklamıştı.
» Grup Baran: 80’lerin sonunda Yediveren ile adeta patladı. Albümde yer alan ve şiiri Vedat Türkali’ye ait olan İstanbul, bu türün klasikleri arasına girdi. Gelgelelim ikinci albümleriKuytuda Başak’ı çıkardıktan sonra dağıldılar ve grubun kurucusu Onur Akın solo çalışmalara başladı.
» Gülhan: Albümlerinde ilk ismini kullanan Gülhan Tabak, Çiçek Annem ve Gözyaşları da Çiçek Açar ile hatırı sayılır bir dinleyici kitlesi edindi. İlkini pek bilmiyorum ama Gözyaşları da Çiçek Açar çok güzel bir albümdü. Özellikle albüme adını veren şarkı adamı darmadağın ederdi, öylesine çarpıcıydı.
» Hasret Gültekin: Henüz 16 yaşındayken Gün Olaydı albümünü çıkarmıştı. SonrasındaRüzgârın Kanatlarında’ya imza atan sanatçı 2 Temmuz 1993’te “Madımak Oteli”nde katledilene kadar güzel sesiyle güzel türküler söylemeye devam etti.
*
GELECEK HAFTA: Muhalefet ve müzikal arayışlar...
|